Eindejaarstips 2020 voor de dga

Jaarlijks worden door onze beroepsorganisatie NBA Eindejaarstips samengesteld. Lees hier de tips voor dga's of download alle eindejaarstips als pdf.

Verlaag uw gebruikelijk loon 

Het gebruikelijk loon moet minimaal het hoogste bedrag zijn van de volgende bedragen: 

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; 
  • het loon van de meestverdienende werknemer bij de vennootschap of van de meestverdienende werknemer van een verbonden vennootschap van de werkgever; 
  • tenminste € 46.000. 

Tip: Heeft u als gevolg van de coronacrisis te maken met een omzetdaling? Dan mag u het gebruikelijk loon in 2020 lager vaststellen. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • De rekening-courantschuld of het dividend mag niet toenemen als gevolg van het lagere gebruikelijk loon. 
  • Als de aanmerkelijkbelanghouder in werkelijkheid een hoger loon heeft gehad dan volgt uit onderstaande bereke¬ning, dan geldt dat hogere loon. 
  • Als uw omzet in 2019 of 2020 is beïnvloed door bijzondere zaken, zoals een oprichting, staking, fusie, splitsing of bijzondere resultaten, past u onderstaande berekening toe zonder die beïnvloeding. 

De Belastingdienst schrijft de volgende berekening voor om het gebruikelijk loon lager vast te stellen: Gebruikelijk loon 2020 = A x B/C 
A = het gebruikelijk loon over 2019 
B = de omzet (exclusief btw) over de eerste 4 kalendermaanden van 2020 
C = de omzet (exclusief btw) over de eerste 4 kalendermaanden van 2019 

Let op: U mag aannemelijk maken dat het gebruikelijk loon lager moet zijn dan het loon volgens deze berekening. 

Keer dividend uit 

Bent u van plan dividend uit te keren? Doe dat dan nog in 2020 en maak gebruik van het tarief van 26,25%. Vanaf 2021 geldt een verdere verhoging naar 26,9%. 

Let op: Het uitkeren van dividend in 2020 kan mogelijk gevolgen hebben voor uw eventuele NOW-subsidie. Eén van de voor¬waarden van de NOW is namelijk dat over 2020 geen dividend of een bonus mag worden uitgekeerd aan de Raad van Bestuur, bestuur en directie en dat geen eigen aandelen mogen worden ingekocht. 

Let op met lenen van uw BV  

Houdt nu al rekening met de voorgestelde wetgeving waarin u in de toekomst mogelijk geconfronteerd wordt met een belastingheffing in box 2 op schulden aan uw BV die uitkomen boven € 500.000. Het is daarom verstandig de komende periode kritisch te kijken naar de schulden aan uw BV en deze niet onnodig te laten oplopen en indien mogelijk te bekijken of deze afgelost kunnen worden. Ga ook na of het nodig is om nieuwe leningen af te sluiten met uw BV. 

Verreken uw verlies uit aanmerkelijk belang 

Is uw inkomen uit aanmerkelijk belang negatief? Dan kunt u dit verlies verrekenen met positief inkomen uit aanmerkelijk belang van het jaar ervoor en eventueel met positief inkomen uit aanmerkelijk belang in de komende 6 jaar. 
Is uw verlies uit aanmerkelijk belang niet te verrekenen omdat u geen aanmerkelijk belang meer heeft? Dan kunt u de Belastingdienst vragen uw verlies uit aanmerkelijk belang om te zetten in een belastingkorting.
 

Wilt u meer weten over bovenstaande tips en hoe deze toe te passen op uw situatie? Neem voor persoonllijk advies contact per e-mail of via +31 495 520 447, of volg Vaart Adviseurs & Accountants op LinkedIn of Facebook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.  


Bekijk ook