Kabinetsreactie op SEO-onderzoek ‘Evaluatie fbi en vbi’

Vastgoedmaatregel voor fbi’s uitgesteld tot 1 januari 2025

Het kabinet heeft naar aanleiding van het SEO-onderzoek op Prinsjesdag 2022 al de zogenoemde ‘vastgoedmaatregel’ aangekondigd. De vastgoedmaatregel houdt kort gezegd in dat een fbi (fiscale beleggingsinstelling) niet meer direct in vastgoed mag beleggen. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze nieuwsbrief van 20 september 2022. Als gevolg van deze maatregel wordt de winst van vastgoed-fbi’s vanaf inwerkingtreding belast tegen het reguliere vpb-tarief.

Aanvankelijk zou de vastgoedmaatregel op 1 januari 2024 in werking treden. Het kabinet heeft echter – mede naar aanleiding van geuite zorgen over het tijdsbestek om te reorganiseren tijdens consultatie van (participanten in) vastgoed-fbi’s en (institutionele) beleggers – besloten om de inwerkingtreding van de maatregel uit te stellen tot 1 januari 2025. Met de uitgestelde inwerkingtreding wil het kabinet de praktijk voldoende tijd bieden om te anticiperen op de gevolgen van deze maatregel. De uitgestelde inwerkingtreding van de vastgoedmaatregel hangt ook samen met het besluit van het kabinet om te voorzien in tegemoetkomend beleid in de overdrachtsbelasting per 1 januari 2024. Het gaat om een voorwaardelijke vrijstelling van overdrachtsbelasting gedurende het jaar 2024 voor herstructureringen die direct samenhangen met de vastgoedmaatregel.

Vbi-regime vervalt voor familiefondsen vanaf 2024

Het kabinet hecht eraan collectief beleggen te blijven faciliteren en is daarom voornemens het vbi-regime (de vrijgestelde beleggingsinstelling) - in aangepaste vorm – te handhaven. In lijn met de aanbevelingen van het SEO wordt overwogen de regeling per 1 januari 2024 te versoberen door deze bijvoorbeeld alleen open te stellen voor beleggingsinstellingen die een vergunning hebben en onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Marketen (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB). Als gevolg van deze voorgenomen maatregel zullen veel familiefondsen die hebben geopteerd voor het vbi-regime vanaf 2024 regulier belastingplichtig worden voor de vennootschapsbelasting.

Als u belegt in een vbi is het met het oog op deze aanpassing belangrijk om in 2023 na te gaan of de (belaste) vbi voor uw beleggingen nog de juiste rechtsvorm is en of er vóór inwerkingtreding van de nieuwe maatregel nog een reorganisatie kan worden doorgevoerd.

Aanpassing definitie (open) FGR

Op 29 maart 2021 is het conceptwetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ gepubliceerd, waarin onder meer een aangepaste definitie van het (open) FGR was opgenomen. Uit de inhoudelijke reacties op het consultatievoorstel is gebleken dat de voorgestelde definitie voor het (open) FGR ingrijpende gevolgen kan hebben voor institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen en verzekeraars). In lijn met een van de aanbevelingen van SEO onderzoekt het kabinet of het mogelijk is om de definitie van het FGR meer aan te laten sluiten bij de definities van beleggingsinstellingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). 

Hoe nu verder?

De maatregelen voor de fbi, vbi en het FGR zullen de komende periode verder worden uitgewerkt in een wetsvoorstel dat op Prinsjesdag 2023 zal worden ingediend bij de Tweede Kamer. In het eerste kwartaal van 2023 zal er een internetconsultatie plaatsvinden. De bedoeling is dat de maatregelen voor de vbi en het FGR met ingang van 1 januari 2024 in werking zullen treden. De vastgoedmaatregel voor fbi’s zal per 1 januari 2025 in werking treden met flankerend beleid in de overdrachtsbelasting dat gaat gelden vanaf 1 januari 2024, zodat in 2024 nog kan worden gereorganiseerd.

Wilt u hier meer over weten? Neem contact op per e-mail of via +31 495 520 447 om een afspraak te plannen.
Volg Vaart Adviseurs & Accountants op LinkedIn of > voor meer tips & nieuws.