Update aangaande verlengde steunmaatregelen 29 mei 2020

update steunmaatregelen coronavirus

De inkt van het tweede noodpakket voor ondernemers is nog niet droog, of er zijn al weer wijzigingen. Zo is er een wijziging rond de ontslagboete, krijgen bedrijven meer compensatie voor vaste lasten en wordt het noodpakket voor een extra maand verlengd, namelijk tot en met september. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die het kabinet voorstelt?

Let op! Wij willen voldoen aan de wens om actueel te zijn. Maar terwijl we aan het schrijven zijn, komen er vanuit de overheid telkens nieuwe aanvullingen op of verbeteringen van (nieuwe) regelingen. Dit overzicht is geschreven met de kennis tot en met donderdag 28 mei 2020.

Ontslagboete 5%

Er is afgesproken dat bij ontslagaanvragen van meer dan 20 werknemers, vakbonden betrokken moeten worden als bedrijven de loontegemoetkomingsregeling NOW ontvangen. Gebeurt dit niet, dan kunnen werkgevers 5% gekort worden op het totale subsidiebedrag om misbruik van de NOW te voorkomen.

Compensatie vaste lasten omhoog

Verder gaat het bedrag voor vaste lasten dat ondernemers krijgen via de Tegemoetkoming Vaste lasten mkb (TVL) omhoog. Deze TVL is verhoogd tot een maximum van € 50.000 (dit was eerder € 20.000) voor de komende vier maanden (dit was eerder drie maanden). Hoeveel het bedrijf precies krijgt, hangt af van het omzetverlies. Voorwaarde blijft dat het omzetverlies wel minstens 30% moet zijn.

Noodpakket verlengd tot 1 oktober

Het kabinet verlengt het hele economisch noodpakket tot 1 oktober. Dat betekent dat de NOW 2.0, de overbruggingsregeling voor zelfstandigen Tozo 2.0 en de regeling voor vaste lasten Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) een maand extra doorlopen. Ook alle belastingmaatregelen waaronder het uitstel van belastingbetaling en de borgstelling voor kredieten worden tot 1 oktober verlengd.

Verhoging Corona Overbruggingsregeling

In de Corona Overbruggingsregeling, de COL, is het is bedrag verhoogd naar € 200 miljoen. Dit bedroeg in eerste instantie € 150 miljoen. De COL is bedoeld om de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven te verbeteren.

Neem contact op voor meer informatie via info@vaartadviseurs.nl of +31 495 520 447. Volg Vaart Adviseurs & Accountants op LinkedIn of Facebook voor meer tips & nieuws.