Update omtrent steunmaatregelen inzake corona

Ondernemers die vanwege problemen door het coronavirus bijzonder uitstel van betaling van belastingen krijgen, hoeven hier niet langer een aanvullende verklaring met bewijs van een derde deskundige voor op te sturen. Het kabinet versoepelt de uitstelregeling nog verder.

Eerder deze week kondigde het kabinet aan dat ondernemers vier weken de tijd krijgen om een verklaring op te sturen waarom ze uitstel van belasting nodig hebben. Maar zo'n verklaring (bijvoorbeeld van een accountant of brancheorganisatie) is niet meer nodig, meldt staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer.

Vanaf het moment dat een onderneming zich meldt, worden de invorderingen meteen stopgezet. Het gaat om de aanslag voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. De pauze duurt drie maanden.

Ondernemers kunnen ook voor een langere periode uitstel vragen. In dat geval vraagt de Belastingdienst wel om aanvullende informatie.

Procedure

Een ondernemer kan het verzoek om uitstel van betaling indienen door een brief te sturen naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Vanaf het moment dat de ondernemer zich meldt, wordt de invordering van zijn belastingschulden voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting direct stopgezet. Dat betekent dat de ondernemer feitelijk meteen uitstel van betaling krijgt.

Voor uitstel langer dan drie maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. De ondernemer kan de eerste drie maanden gebruiken om deze informatie te verstrekken.

Het kabinet onderzoekt nu welke informatie nodig is en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd, zo schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer. Eerder deze week had de beroepsorganisatie van belastingadviseurs NOB ernstige kritiek geuit op de verwarring rond de deskundigenverklaring.

Bron: Ministerie van Financiën

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande maatregelen nog vragen, neem dan contact op met VAART Adviseurs & Accountants via info@vaartadviseurs.nl of +31 495 520 447.